Visa planēta paliks bez interneta: zinātnieki prognozē spēcīgākās magnētiskās vētras 2024. gadā

Nākamā, 2024. gada sākumā spēcīgi Saules uzliesmojumi var atstāt Zemi bez interneta uz vairākām dienām, paziņoja Indijas zinātnieki.

Speciālisti uzskata, ka visu nākamo gadu cilvēce cietīs no saules uzliesmojumiem.

To atklāja Indijas Kosmosa zinātņu izcilības centra pētnieki. Viņi atklāja jaunu saikni starp Saules magnētisko lauku un saules plankumu ciklu, kas palīdz prognozēt tuvojošos saules aktivitātes maksimumu.

Lasi vēl: Ķīmiķi ir apstiprinājuši – efekts ir! Kāpēc ziemā uz radiatora likt lauru lapas

Saule, ko veido karsta jonizēta gāze, veido magnētisko lauku, kas rada saules plankumus. Šie magnētisma reģioni, kas ir 10 000 reižu spēcīgāki par Zemes magnētisko lauku, ir ģeomagnētisko vētru avots.

Valdmeiera efekts, kas tika atklāts 1935. gadā, norādīja, ka intensīvākiem saules plankumu cikliem nepieciešams mazāk laika, lai sasniegtu maksimālo spēku. Jaunais pētījums šo efektu apstiprina un papildina, teikts zinātniskā izdevuma Monthly Notices of the Royal Astronomical Society tīmekļa vietnē.

Saskaņā ar zinātnieku veikto analīzi 25. Saules cikla maksimums, domājams, var izraisīt globālus sakaru traucējumus visā planētas teritorijā. Tādējādi zemes iedzīvotāji uz dažām dienām var palikt bez interneta.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment